Rurrenabaque

Door: Anouk

Blijf op de hoogte en volg Anouk

30 Oktober 2009 | Bolivia, La Paz

Zo daar zit ik dan: zwaar aan de diaree, continue krabbend aan de muggebulten en vlooienbeten en licht in mijn hoofd doordat ik te weinig voedingsstoffen binnen heb. Maar wel met een geweldige ervaring rijker! Ik ben net terug uit Rurrenabaque, een dorpje dat als uitvalsbasis wordt gebruikt voor bezoekjes aan de jungle. Voordat we hier aankwamen hadden we al wat inlichtingen gekregen en het scheen dat we vooral de Pampa´s moesten doen, want daar zag je de meeste dieren. Maar aangezien ik toch ook wel echt de jungle zelf in wilde, hebben we besloten om 2 tours achter elkaar te maken, namelijk de jungle tour en de pampa´s tour.
We vlogen naar Rurre met een klein vliegtuigje. Er waren ongeveer 18 stoelen met in het midden een pad en je had direct zicht op de cockpit. Dit soort vliegtuigjes wiebelen een hoop meer dan een KLM-boing en dus was ik blij dat we na 45 minuten weer veilig op de grond stonden. Het was er heerlijk warm en ik kreeg gelijk zo´n gevoel van die oude Malibu reclame. Na zo´n grote stad als La Paz was dit kleine exotische dorpje een welkome afwisseling. We vonden een mooi hosteltje en gingen gelijk maar de tours boeken. De volgende dag zouden we vertrekken. Om gelijk maar in de cultuur te passen hebben we de middag heerlijk in een hangmat door gebracht en lekker genoten van het warme zomerse klimaat. Weer echt een vakantie gevoel.
De volgende dag om 9 uur verzameld en in een bootje gestapt. Hier hadden we een 4 uur durende bootreis de jungle in. Onderweg al super uitzicht en nog even weggedommeld in onze redelijk comfortabele ligstoelen in de boot. Bij onze hut aangekomen eerst een prima lunch en daarna een wandeling door de jungle. Veel planten en bomen gezien en uiteindelijk, na een spannende achtervolging, ook nog zwijntjes. Tenslotte terug naar de hut voor het avond eten, en na een flesje wijn voor de groep, nog een nachtwandeling. Dit was echt gaaf. Hier hebben we veel insecten gezien! Super!
Tijdens de wandeling ´s middags werden moesten we onze broek in onze sokken doen zodat er geen insecten in zouden kruipen. Daarnaast werden we gewaarschuwd voor grote mieren, want die zijn hier zelfs dodelijk. Tijdens de wandeling ´s middags werd Lex in zijn nek gebeten door een redelijk grote mier (gelukkig niet groot genoeg om dodelijk te zijn, maar wel meer dan 3x zo groot dan de mieren die we in NL kennen). Doordat hij op zo´n ongelukkige plek was gebeten had hij enorm last van hoofdpijn. Dit brengt toch wel weer in perspectief dat je echt in de jungle bent! De volgende dag gingen we nog een wandeling maken maar door ziektes, hoofdpijn, (en overtollig vet) gingen we ten slotte maar met z´n 3e. (ipv 7). Dit betekend dat je je iets makkelijker kan bewegen en we hebben dus nog 3 keer de zwijntjes gespot. Na een frise duik in de rivier, weer met de boot terug naar Rurre.
De volgende dag naar de Pampa´s. Dit betekende eerst 3 uur in de Jeep en daarna nog 3 uur in een boot. Tijdens de boottocht al veel krokodillen, vogels, capibaras en schildpadden gezien. Halverwegen kwamen we in een echte tropische regenbui terecht, dus de laatse anderhalf uur van de tocht was voornamelijk koud. ´s avonds was het gelukkig opgehouden met regenen en zijn we nog een boottochtje in het donker gaan maken. Het gave hiervan is dat krokodillen ´s nachts rode ogen krijgen en als je hier met een beetje licht op schijnt dan zie je allemaal rode lichtjes op de kant.
De volgende dag zouden we op zoek gaan naar anaconda´s maar omdat het regende zou dit een zinloze opgaven worden (ik zou ook lekker in mijn holletje blijven zitten als ik een slang was). ´s middags zouden we gaan zwemmen en aangezien je hierbij toch nat wordt besloten we om in de regen te gaan zwemmen. Toen we bij een plek aan kwamen lagen er allemaal krokodillen (of kaaimannen) rondom ons heen. Vervolgens springt onze gids uit de boot en loopt op 1 van de krokodillen af. Hij spletst een beetje op het water en de kroko (die later pedro blijkt te heten) komt op hem af. Daarna aait hij hem gewoon! En na heel wat hardkloppingen meer hebben wij hem ook geaait! dood eng maar wel heel gaaf! vervolgens naast de kroko het water in gelopen en een stuk gezwommen. Moet je voorstellen: omsingeld door kroko´s, je weet dat er pirana´s in het water leven en dan duikt er opeens 2 meter voor je een dolfijn op! En dan in dat water zwemmen! Wat een ervaring!
Geheel verkleumd maar wel voldaan terug naar de hut voor de lunch. Gelukkig was het opgehouden met regenen en besloten we ´s middags om alsnog voor de anaconda te gaan zoeken. Dus na een wandeltocht door het hoge gras allemaal op zoek naar een 2 tot 3 meter lange slang.
Na een poosje zoeken had iemand van de groep er 1 gevonden. Natuurlijk veel foto´s en ook nog even vastgehouden. (Eerst gevraagd of het een wurg of een gifslang was, antw: nee hoor het is een wurgslang dus je kan hem prima beethouden. Uiteindelijk kwam iemand toch te dichtbij met zijn voet en kreeg hij hier toch mooi een hap in. Gelukkig had hij dikke laarzen aan en voelde hij er dus bijna niest van).
De laatste dag hadden we ´s ochtends nog tijd om te gaan vissen op pirana´s. Blijft leuk, vissen met echt vlees. Na wat catfish´ voor de kroko´s te hebben gegooid toch ook nog wat pirana´s gevangen. Krijgen we opeens na de lunch de pirana´s die we hebben gevangen, goed gebakken op ons bord. Oftewel anatomie les voor anouk deel 2. Dus nu ook Pirana gegeten en daarna geheel ontleed.

Helaas bevatte het bed waarin ik de laatse 2 nachten sliep een hoop vlooien. Ik ben dus goed te pakken genomen en krab me nu lazerus. Ook waarschijnlijk wat verkeerds gegeten want ik ben behoorlijk ziek. Vannochtend hebben we het vliegtuig genomen, maar door de zware regenval vertrok hij niet van Rurre maar moesten we met een bus een uur verder rijden voor een ander vliegveld. Natuurlijk hierdoor al een uur vertraging voordat de bus uberhaubt vertrok en na nog geen 500 meter een lekke band. Dus doorgereden naar het busstation om met z´n alle in een minibusje te worden gepropt. Ik was uiteindelijk heel blij dat ik weer aan kwam in La Paz, eindelijk weer frisse lucht (al zit er wel een hoop minder zuurstof in zo op deze hoogte). Vandaag en morgen maar eens een beetje uitzieken. Daarna door naar Uyuni (de zoutvlakte)

• 30 Oktober 2009 - 09:21

Jozien:

Wow wat een avontuur!! Klinkt uitdagend allemaal! Hopelijk ben je gauw weer beter...

• 30 Oktober 2009 - 12:20

Ineke:

Nou wat een avontuur. Byzonder denk ik om in het donker op dieren speurtocht te gaan.
    Ik ben ook wel heel blij dat je heel bent aangekomen want wat ik over de wegen daar en het vliegveld las, was niet altijd even geruststellend. Maar dat schrijf je ook al. WIKIPEDIA: The airfield in Rurrenabaque has a grass runway, giving some problems in wet weather; it may turn into mud that the planes can't land on. The main runway (18/36) will be paved, the work is going on, but it isn't expected to be finished up to 2010. Also, low clouds can prevent planes from landing, and the nearby mountains don’t make things better.
    Je begrijpt meijn zorgjes....
    ik hoop dat je even goed weer hebt en ook bij je volgende trip.
    Knap nu eerst maar even lekker op en wel juist norrit (absorbeert gif en rotzooi en dat raak je dan makkelijker kwijt)gebruiken hoor..Hug

• 30 Oktober 2009 - 16:09

Oma:

w.,at beleef jy veelwy genieten enorm van je leuke verhalenvoel

• 31 Oktober 2009 - 10:47

Tosca:

Wat een onwijs gave avonturen beleef jij nu zeg!!

Beterschap voor nu
    Groetjes van ons alle vier

• 31 Oktober 2009 - 21:56

Rhea:

Iiee tussen krokodillen in piranha's? Jij doet eng! Je zal maar een wondje hebben... Hoop dat je weer beetje beter bent!! Mis je! Have fun!

• 02 November 2009 - 11:36

Pils:

Je kan er zowat een boek over gaan schrijven! Het leest hier iig wel als een spannend reisverhaal!
    Jammer dat het nog nie gelukt is om de foto´s online te krijgen, maar dat komt vast nog wel goed!
    Kussie Pils

• 03 November 2009 - 18:51

Martin:

Goed om te lezen dat de 'vlooienbaal' zich goed vermaakt :) Zeker het stukje van de slang "het is een wurgslang DUS kan je hem prima beethouden" ;) schitterend zoiets!!
    Ik hoop ook dat je Pedro goed op de foto hebt, want als ik je verhalen zo lees, dan moeten dat adembenemende foto's zijn geworden! Ik hoop dat je inmiddels weer beter bent van je griepje..ik ken het gevoel van mijn afgelopen week! Leuk dat je je zo goed vermaakt. Veel plezier!!

• 07 November 2009 - 16:35

Pils:

Hè, nog steeds hetzelfde stukje??
    Maar iig een paar foto's... Kussie Pils